Kinderfiets welke maat?

Dit is toch wel één van de mooiste momenten – de dag waarop je kind voor het eerst op een echte fiets stapt en wegfietst! Maar voordat die eerste trappen worden gezet, is er een belangrijke vraag die beantwoord moet worden: welke maat kinderfiets is het meest geschikt?

Het kiezen van de juiste maat kinderfiets gaan de meeste mensen ervan uit dat een te grote fiets moeilijk te beheersen kan zijn en het risico op vallen vergroot. Daar zit natuurlijk wel wat in, maar wees vooral niet te bang zou ik zeggen. Dat lees je terug in mijn eigen ervaring qua fietskeuzes verderop.

Maar eerst: hoe bepaal je welke maat kinderfiets het beste past bij jouw kleintje? Hier zijn enkele handige tips:

  1. Meet de Binnenbeenlengte

De binnenbeenlengte van je kind is de beste indicatie voor de juiste fietsmaat. Meet deze lengte door vanaf de grond tot het kruis te meten als je kind op zijn of haar tenen staat. Het gaat erom dat als je kind op het zadel zit, het net met de tenen bij de grond kan komen. Wat trouwens handig is bij een allereerste kinderfietsje is een lage instap.

  1. Leeftijdsrichtlijnen zijn slechts richtlijnen

Leeftijdsrichtlijnen kunnen een nuttige start zijn, maar zijn zeker niet voldoende om de juiste fietsmaat te bepalen. Dit omdat fietsen zelf van elkaar verschillen (de frames en de zadelhoogte) en kinderen natuurlijk zelf ook. Hier is een algemene richtlijn:

  • 2-4 jaar: Loopfietsen en kleine fietsen met 12 inch wielen
  • 4-6 jaar: Fietsen met 14-16 inch wielen
  • 6-8 jaar: Fietsen met 18-20 inch wielen
  • 8-10 jaar: Fietsen met 20-24 inch wielen

Maar zoals gezegd: dit zijn slechts richtlijnen. Je zult straks in mijn eigen ervaring lezen dat wij met 2 jaar een fiets met 14 inch banden gaven en met 5 jaar een fiets met 20 inch banden en nu met 7 jaar een fiets met 24 inch banden. En dat was elke keer perfect vanaf het begin.

  1. Test de fiets

Laat je kind de fiets uitproberen voordat je hem koopt. Zorg ervoor dat ze comfortabel kunnen zitten en dat ze gemakkelijk bij de grond kunnen met hun tenen wanneer ze zitten. Hun knieën mogen niet tegen het stuur komen en ze moeten in staat zijn om gemakkelijk bij de remmen te komen.

Mijn keuzes voor kinderfiets: welke maat?

Het moment waarop mijn kinderen voor het eerst op een echte fiets stapten, staat gegrift in mijn geheugen als een van die bijzondere mijlpalen in het ouderschap. En bij elke nieuwe fietskeuze ontdekte ik weer hoe belangrijk het is om de juiste maat en het juiste type fiets te kiezen. Mijn ervaring met kinderfietsen heeft me geleerd dat een goede pasvorm en een lichtgewicht ontwerp een wereld van verschil kunnen maken voor jonge fietsers.

Vanaf het allereerste begin koos ik voor speciale lichtgewicht fietsen voor mijn kinderen, en dat heeft me ook direct verslaafd gemaakt aan dit soort fietsen 😉. Het merk waar ik op viel was WOOM, toentertijd als één van de eersten bekend om de lichtgewicht ontwerpen.

De eerste fiets die ik voor mijn oudste dochter koos, was maat 2 van WOOM, ontworpen voor kinderen van 3 tot 4,5 jaar als richtlijn. Maar ik ontdekte al snel dat leeftijdsrichtlijnen niet altijd leidend zijn. Mijn dochter kreeg de fiets voor haar 2e verjaardag. Met een kleine aanpassing van de fietsenmaker, waarbij een stukje van de zadelpen werd afgezaagd, kon mijn dochter nét met haar tenen bij de grond komen. Dit maakte het voor haar mogelijk om direct vooruitgang te boeken. Ze heeft de fiets toen eerst als loopfiets gebruikt doordat de trappers er eenvoudig afgedraaid konden worden. Zo groeide ze snel in de fiets en maakte ze moeiteloos de overgang naar het echte fietsen.

Na twee jaar was het tijd voor een nieuwe, grotere fiets zodat ze lekker mee naar school kon fietsen. Voor haar 5e verjaardag kreeg ze haar nieuwe fiets cadeau. Deze keer sloeg ik weer een maat over, wetende hoe snel kinderen groeien. Opnieuw koos ik voor een WOOM-fiets, dit keer de WOOM 4 (richtlijn voor 6 tot 8 jaar). Het lichtgewicht ontwerp maakte het voor haar wederom gemakkelijk om de fiets te manoeuvreren en in balans te blijven.

Nu, na nog eens twee jaar, mocht ze weer een nieuwe fiets uitkiezen. Haar oude fiets gaven we door aan haar jongere zusje van 4. Dit keer kozen we (of beter gezegd, mijn dochter) voor het merk Bemoov met 24 inch banden, wat op papier misschien te groot leek voor haar lichaamslengte van nog net geen 1,30m. Maar dankzij het specifieke frameontwerp paste ze er perfect op, met het zadel op een comfortabele hoogte ten opzichte van haar binnenbeenlengte.

Mijn ervaring heeft me geleerd dat het niet alleen gaat om de maat van de banden, maar vooral om de binnenbeenlengte van je kind. En met een beetje creativiteit en de juiste aanpassingen kun je zelfs een fiets die iets te groot lijkt, perfect rijklaar maken voor je kind. Kortom: mijn advies is om niet al te veel vast te houden aan de richtlijnen. Als je kind nog onder de 110cm is maar er relatief dichtbij in de buurt… dan is de woom 2 bijvoorbeeld echt al goed te doen. Het zou zonde zijn als je net op dat moment toch nog kiest voor een WOOM 1. Doordat wij altijd hebben gekozen voor lichtgewicht fietsen, fietsen ze er zo op weg. Zelfs vriendinnetjes die op hun eigen fiets nog niet konden fietsen, reden weg op onze fietsjes. Het geeft ze vertrouwen, doordat ze het zo gemakkelijk kunnen besturen. Dus ook dat is een belangrijk element om mee te nemen in het kiezen van een kinderfiets!

Heel veel plezier met het uitzoeken van een prachtige kinderfiets en het plezier ervan daarna.

Misschien vind je dit ook leuk:

Scroll naar boven