Het aantrekken van sokken kan voor kinderen met een sterke wil en hooggevoeligheid een uitdagende ervaring zijn. Zijn sokken zonder naad een goede oplossing? 

De frustraties en woedebuien die hieruit voortkomen, zowel voor het kind als voor de ouder, kunnen erg belastend zijn. Ik weet het uit ervaring. Je kan er zo moedeloos van worden als ouder en je kind ervaart dit écht zo. In deze blog geef ik tips hoe je als ouder kunt omgaan met de moeilijkheden die gepaard gaan met het dragen van sokken en hoe je vanuit verbinding kunt handelen om deze situatie te verbeteren. 

Begrip tonen

Het is echt belangrijk om je kind serieus te nemen en zijn of haar gevoelens te erkennen. Het uiten van frustratie en ongemak bij het dragen van sokken is voor je kind echt, en het is belangrijk dat je dat begrijpt. Laat je kind weten dat je hem/haar ziet en hoort. Dat is de eerste belangrijke stap. Zeg bijvoorbeeld: “Ik zie aan je gezicht/ik hoor aan je geschreeuw dat de sokken écht niet lekker zitten. Hé wat is dat toch naar! Zullen we samen andere sokken kiezen die wél lekker zitten?”

 Ik zelf kreeg dan in eerste instantie de ‘orders’ vanuit de boosheid dat ik die sokken maar moest gaan pakken. Maar met welke sokken ik ook terugkwam, het zat toch niet goed. Ik heb daar aan toegevoegd op advies van een speltherapeut “Ik merk dat ik het lastig vind om goede sokken voor jou uit te kiezen omdat ik niet weet hoe het voelt. Dus eigenlijk heb ik jouw HULP nodig om ze uit te zoeken. Zullen we samen gaan?”. De sleutel is die verbinding blijven behouden en je kind serieus nemen!

Verminder drempels

Nog een tip die ik kreeg is een grote bak sokken beneden zetten (of op de plek waar je vaak het probleem tegenkomt). Het plaatsen van een bak met sokken beneden kan helpen om de drempel voor je kind te verlagen. Door de sokken binnen handbereik te hebben, kan je kind zelfstandig een paar kiezen dat hij of zij comfortabel vindt. Dit geeft je kind een gevoel van autonomie en kan helpen bij het verminderen van frustraties.

Sokken zonder naad

Investeer in sokken zonder naad. Deze speciaal ontworpen sokken hebben geen vervelende randjes die ongemak kunnen veroorzaken. De naadloze constructie zorgt voor een soepele en comfortabele pasvorm, waardoor je kind zich prettiger zal voelen tijdens het dragen van sokken.

Nadat ik al superlang had aangemodderd en iedere keer weer geconfronteerd werd met dit probleem, heb ik toch besloten een set naadloze sokken voor mijn kind te kopen. Achteraf denk ik echt: waarom niet eerder! 😊. Het was al vaker door m’n hoofd geschoten, maar ik stelde het uit of het kwam er niet van. Nu heb ik deze sokken en hallelujah. Eerst dacht ik nog, wat nou naadloos er zit gewoon een randje. Maar toch is het een stuk minder dan de normale sokken die we hadden en draagt ze deze een stuk fijner. 

Geduld en verbinding

Onthoud dat dit een proces is dat tijd kost. Blijf geduldig en toon begrip, zelfs als de frustraties hoog oplopen. Blijf in verbinding met je kind en probeer te achterhalen wat hem of haar dwarszit. Dit kan variëren van de textuur van de sokken tot overgevoeligheid voor bepaalde prikkels. Door samen te werken en te communiceren, kun je een oplossing vinden die voor beide partijen werkt.

Scroll naar boven