Je wilt je optimaal voorbereiden op je bevalling. HypoBirthing is een methode waar je voor kunt kiezen. Wat is het, hoe werkt het en is het iets voor jou? Ik deel mijn eigen HypnoBirthing ervaringen met je: ik kon er helemaal niks mee tijdens mijn bevalling maar ik zou het een volgende keer zeker weer proberen.
Op deze pagina
Hoe werkt HypnoBirthing
Zelfhypnose en affirmaties zijn de kern van de HypnoBirthing methode. Wees gerust, het is heel iets anders dan de hypnose die je misschien kent van televisie. HypnoBirthing geeft je een mindset waarmee je vertrouwen en geloof in de oerkracht van je lichaam voorop komt te staan.
De Hypnobirthing oefeningen zorgen ervoor dat je stresshormonen zo laag mogelijk blijven en je lichaam in een staat van productieve ontspanning komt. Daarnaast heb je met de zelfhypnose een tool in handen om te kunnen omgaan met de pijn. Dat laatste is echt supertof, want je leert bijvoorbeeld hoe je met je eigen hand het onderste deel van je lichaam kunt verdoven. Klinkt vaag, maar als je het oefent is het enorm leuk. En als je dát kunt toepassen tijdens je bevalling: wauw.
Ik kan nog heel veel meer schrijven over hoe het precies werkt, maar als dit je al aanspreekt kan je het beste gewoon zelf alles gaan ervaren.
Waarom HypnoBirthing?
Waarom koos ik voor HypnoBirthing? Ik wilde een cursus waarbij ik veel zou leren over de bevalling (theoretisch), waar ik mijzelf zou voorbereiden op de bevalling met oefeningen én ik had de behoefte om nog bewuster bezig te zijn met mijn lichaam en ons kindje dat ik bij me droeg. Dit mailde ik 5 maanden vóór de bevalling naar de cursusleidster:
Wat ik zoek is algemene kennis over de bevalling en ademtechnieken, maar ook de benadering van hypnobirthing daarbij spreekt me erg aan. De wijze waarop je omgaat met pijn (of eigenlijk dus door dat misschien niet eens te benoemen). Geloven in de kracht van het vrouwelijk lichaam, de rust vinden en blijven vasthouden, vertrouwen hebben. Het lijkt me fantastisch als ik het kindje geboren kan laten worden in een soort van rust.
Ik heb redelijk vaak pijntjes (tijdens mijn sport). Geen idee of ik kleinzerig ben of niet. Ook vind ik het wel spannend, de bevalling. Ik denk om die redenen dat deze cursus echt een meerwaarde voor mij gaat zijn. Ook vind ik het fijn om dit samen met mijn vriend te doen. Hij is erg zorgzaam als hij weet wat hij kan doen. Door dit samen te oefenen denk ik dat wij er samen iets bijzonders van kunnen maken.
Mijn HypnoBirthing ervaringen
Tijdens mijn bevalling heb ik helaas niets kunnen toepassen van alle HypnoBirthing oefeningen. Ik had mij ontzettend goed voorbereid. Ik heb iedere avond geoefend met de ontspanningstechnieken en ademhalingsoefeningen. Ook had ik een speciale affirmatie voor mijzelf opgenomen en wat spulletjes meegebracht ter ontspanning (lavendel geurzakje, skippybal, draadloze koptelefoon). Maar helaas…
HypnoBirthing tijdens het opvangen van de weeën
Vanaf het begin dat mijn weeën op gang kwamen vond ik het zo heftig, dat ik met geen mogelijkheid het geleerde kon toepassen. Ik ben nog een moment op het bed gaan liggen met de geluidsoefening aan, maar ik kon niet blijven liggen en al helemaal niet diep naar mijn buik ademen.
Ook tijdens de persfase heb ik de HypnoBirthing technieken niet gebruikt. Vanaf het moment dat ik persweeën voelde, ben ik met volle kracht gaan meepersen. Het rustig naar beneden ademen, dat was bij mij dus geen optie.
Waarom werkte HypnoBirthing niet voor mij?
Het is natuurlijk lastig te zeggen hoe het komt dat ik de HypnoBirthing methode niet heb kunnen toepassen. Ik heb ontzettend veel positieve ervaringen gelezen de methode. Hoe komt het dat het bij mijn niet heeft gewerkt? Ik denk zelf dat het komt door de situatie, ik had een ingeleide bevalling die behoorlijk snel is gegaan uiteindelijk. Het zou mij enorm geholpen hebben als er iemand naast mij had gezeten om mij te begeleiden denk ik. Een doula leek mij maar vreemd, maar ik zou er een volgende keer misschien wel voor kiezen. Vooral voor de geruststelling zodat er meer ruimte ontstaat voor ontspanning. Ik was redelijk in paniek geraakt door de heftigheid van de weeën en ben daar in blijven hangen. Ik maakte ook gebruik van een TENS apparaat.
Heb ik spijt van het volgen van de HypnoBirthing cursus?
Nee. Op het moment van de weeën en de bevalling, heb ik instinctief gedaan wat voor mij werkte op dat moment en heb ik met deskundige begeleiding van de verloskundige een zeer goede bevalling gehad. Toch ben ik erg blij dat ik de cursus heb gevolgd. Het gaf me veel vertrouwen voorafgaand aan de bevalling. De cursus zorgde er ook voor dat we autonome beslissingen konden maken en onze wensen helder hadden. Ik vond het fijn om mij op deze manier voor te bereiden. De technieken blijven me altijd bij en hebben me veel geleerd. Ook na de bevalling kun je de technieken benutten in je leven. Om bijvoorbeeld even tot rust te komen of om je kind te leren omgaan met pijn. Ik kan het iedereen aanraden en het lijkt me prachtig als je de HypnoBirthing methode toe kunt passen tijdens je bevalling. Ik geloof er nog steeds in dat het een fantastische methode is.
Wil je zelf aan de slag met HypnoBirthing?
Leuk! Je kunt op allerlei manieren aan de slag met HypnoBirthing. Er zijn veel filmpjes online te vinden, je kunt een boek kopen (aanrader, dit is het boek dat je ook tijdens de cursus krijgt) en er zijn diverse apps met affirmaties te vinden. Als je het net zoals ik leuk vindt om met meerdere zwangere vrouwen en aanhang een cursus te volgen, dan kan je het beste even Googelen. Je kunt kiezen voor 1- of 2-daagse trainingen of een cursus die uit meerdere bijeenkomsten bestaat. Afhankelijk van je zorgverzekering krijg je (een deel van) de cursus vergoed. Wij hebben gekozen voor de 5-daagse cursus bij Shantie, een verloskundige die gespecialiseerd is in HypnoBirthing in de omgeving Leidsche Rijn. Ik kan haar zeker aanbevelen!