Tweede zwangerschap

De 7 meest gestelde vragen over een tweede zwangerschap. Uit eigen ervaring verteld en op basis van onderzoeksresultaten en ervaringen van andere moeders.

Deel 1: zwanger tweede kind

Je wilt graag een tweede kind of je bent net zwanger van je tweede kind. In dit eerste deel vind je antwoord op de vragen over zwanger zijn van een tweede kind. Wat kun je verwachten, hoe voelt het en wanneer is je lichaam er klaar voor. In deel twee lees je meer over de bevalling van je tweede kind.

Wanneer is je lichaam klaar voor de tweede zwangerschap?

Op basis van onderzoek wordt geadviseerd 18 maanden te wachten na de bevalling voordat je lichaam goed genoeg hersteld is voor een tweede zwangerschap. Ze hebben gemeten dat een zwangerschap binnen 6 maanden een hoger risico op onder andere vroeggeboorte veroorzaakt t.o.v. 18 maanden. Zowel bij vrouwen onder de 35 jaar als vrouwen boven de 35 jaar.
Los van die wetenschappelijke onderzoek, laat de natuur zich uiteraard niet sturen. Ik zelf was 13 maanden na mijn eerste bevalling weer zwanger. Helaas heeft deze zwangerschap geresulteerd in een miskraam. Na de miskraam ben ik redelijk vlot zwanger geraakt. Uiteindelijk zit er een verschil van 2 jaar en 3 maanden tussen onze twee kinderen.

Voel je sneller symptomen bij een tweede zwangerschap?


Waarschijnlijk voel je de symptomen van zwangerschap eerder bij de tweede omdat je er meer op afgesteld bent. Je weet wat je kunt verwachten. Dat betekent trouwens niet dat je bij een tweede zwangerschap dezelfde symptomen zult ervaren. Die kunnen heel anders zijn dan bij je eerste zwangerschap. Maar je weet wat je kunt verwachten en daardoor kun je het eerder herkennen.
Ik zelf wist alledrie de keren vóór de positieve test dat ik zwanger was. En de symptomen van mijn zwangerschappen waren redelijk gelijk. Vooral het hongergevoel in de ochtend dat ik weg moest eten om misselijkheid te voorkomen was erg herkenbaar bij mij.

Wanneer kun je de baby voelen bij een tweede zwangerschap?

Omdat je weet wat je kunt verwachten, kun je het eerder herkennen. Maar dat wil niet zeggen dat je je kindje eerder voelt bij de tweede zwangerschap. Het is ook sterk afhankelijk van de ligging van je placenta. Zo had ik bij mijn eerste zwangerschap een achterliggende placenta waardoor ik mijn kindje erg vroeg voelde. Bij de tweede voldragen zwangerschap was dit heel anders. De placenta lag deels voor en ik voelde het kindje later en veel zachter. Waarschijnlijk ook omdat het kindje meer ruimte had.

Voelt een tweede zwangerschap heel anders?

Bij mij was het een wereld van verschil, vooral qua bewegingen van de baby. De eerste was zeer beweeglijk en er puilden regelmatig armen en benen uit. Bij de tweede was het een totaal ander gevoel. Rustige klopjes. Geen onrustige danssessies. Qua symptomen was het redelijk vergelijkbaar. En ook qua vermoeidheid.

Word je sneller dik bij een tweede zwangerschap?

Het hangt vooral af van je buikspieren, je algehele fysiek, je baarmoeder en je leefstijl uiteraard. Meestal zijn de buikspieren nog wat slapper door de eerste zwangerschap. Ook de baarmoeder kan nog wat vergroot en sneller uitrekken. Je buik is dan sneller zichtbaar. Mogelijk is ook je bewegings- en eetpatroon wast anders nu je een klein kindje thuis hebt.
Ik was voor mijn eerste zwangerschap volledig afgetraind i.v.m topsport. Tijdens mijn eerste zwangerschap ben ik bijna de helft van mijn toenmalige lichaamsgewicht aangekomen (27 kilo). Daarvan is 17 kilo er weer afgegaan, maar 10 kilo gebleven voordat ik weer zwanger werd. Ik at en bewoog heel anders (ongezonder) en kwam weer behoorlijk wat kilo’s aan. Bijna hetzelfde aantal kilo’s als tijdens de eerste zwangerschap, plus die 10 kilo extra.

Wanneer krijg je een buikje bij je tweede zwangerschap?

Je buik zal eerder zichtbaar zijn tijdens je tweede zwangerschap. Gemiddeld is dat bij een eerste zwangerschap vanaf 15 weken en bij een tweede zwangerschap tussen de 12 en 15 weken. Dit heeft te maken met de slappere buikspieren en soepelere baarmoeder.

Wanneer is het tijd voor positiekleding bij een tweede zwangerschap?

Gemiddeld begint je buik tussen 12 en 15 weken te groeien bij een tweede zwangerschap. Het kan dan al fijn zijn om je zwangerschapsbroeken weer paraat te hebben.

tweede bevalling

Superleuke tips

Je bent zwanger van de tweede oftewel: je eerste kind wordt grote broer of zus! Dat is een bijzondere overgang voor het hele gezin. Hierbij een aantal leuke tips om hier aandacht aan te besteden.

Boekentips

Voor jezelf is het boek ‘De tweede‘ erg interessant en informatief.

Het boek ‘Saar wordt grote zus‘ is ontzettend leuk voor als je dochter een broertje of zusje krijgt. Nog een aanrader is het boek ‘Ik wil geen broertje!‘.

T-shirts

Voor onze dochter had ik zelf een t-shirt ontworpen met daarop elementen van het geboortekaartje. Maar er zijn ook al heel leuke t-shirts te koop die je dochter of zoon aan kan op het moment dat de tweede geboren is. Vol trots dragen ze dat bijvoorbeeld naar het kinderdagverblijf of school.

Zie hier een leuk t-shirt voor grote zus en hier een leuk t-shirt voor grote broer.

Cadeautje voor je kleine broertje of zusje

Je eerste vindt het waarschijnlijk erg leuk om een klein cadeautje te geven aan het nieuwe broertje/zusje. Dit blijft ze bij en vertellen ze later trots aan de kleine.

Denk bijvoorbeeld aan een eerste rammelaar. De oudste vindt dat vaak zelf ook erg leuk om voor te doen.

Deel 2: bevalling tweede kind

Lees ook de veelgestelde vragen over een tweede bevalling.

Deel jouw ervaring over je 2e zwangerschap

Heb jij al een tweede zwangerschap ervaren? Leuk als je jouw ervaring deelt in de comments voor moeders die meer te weten willen komen over de tweede zwangerschap.

BabyBaby
Scroll naar boven