Je vliezen laten breken vóór of tijdens de bevalling. Waarom zou je dat wel doen, waarom niet en hoe gaat het in z’n werk? En kan je ook zelf je vliezen breken?
Op deze pagina
Vliezen laten breken voorafgaand aan de bevalling
Om de bevalling op gang te brengen als je 41 weken zwanger bent, kan je door je verloskundige of gynaecoloog je vliezen laten breken. Dit kan alleen als je al een beetje ontsluiting hebt en daar kan je hulpverlener achter komen door te toucheren.
De kans dat de bevalling start na het kunstmatig breken van de vliezen is 60-80%. Je kunt hierdoor voorkomen dat je in het ziekenhuis ingeleid moet worden met een infuus met weeënopwekkers. Als je hoopt om thuis te kunnen bevallen en/of met je eigen verloskundige, is dit een manier waarop je dat mogelijk kunt realiseren.
Er is ook een kans dat je bevalling niet vanzelf op gang komt na het breken van de vliezen en als dit langer duurt dan 24 uur spreek je over langdurig gebroken vliezen. Je wordt dan door je verloskundige overgedragen aan het ziekenhuis en zult sowieso in het ziekenhuis bevallen. Afhankelijk van je situatie kan je afwachten of zal er een inleiding plaatsvinden.
Kunstmatig vliezen breken tijdens de bevalling
Als je bevalling op een natuurlijke manier begint, breken tijdens het ontsluitingsproces meestal vanzelf je vliezen. Maar dit gebeurt niet altijd. Soms stagneert het proces en je verloskundige of gynaecoloog kan dan adviseren de vliezen kunstmatig te breken. Dit zorgt ervoor dat er nieuwe hormonen vrijkomen die het proces bevorderen.
Het kan ook zijn dat vlak voor de persfase of vlak voor/na de geboorte van het hoofdje de vliezen gebroken worden. In heel bijzondere gevallen wordt het kindje geboren in de vruchtzak die nog helemaal in tact is.
Hoe worden vliezen kunstmatig gebroken?
Met een heel klein haakje maakt de verloskundige of gynaecoloog een krasje gezet in je vliezen waardoor ze vanzelf verder open scheuren. Dat wordt amniotomie genoemd. Ik heb dat zelf ervaren tijdens mijn inleiding bij de geboorte van mijn eerste kindje. Er kwam niet eens heel erg veel vruchtwater uit in het begin, dat begon pas na een half uurtje meer te worden. Maar dat verschilt uiteraard per persoon.
Waarom de vliezen niet laten breken?
Uit onderzoek is gebleken dat het kunstmatig breken van de vliezen de bevallingsduur niet verkort. Er wordt daarom niet aangeraden. Er zijn aanwijzingen dat de kans op interventies (zoals een keizersnede) groter is als vliezen voorafgaand aan de bevalling kunstmatig gebroken worden. De richtlijn van de KNOV stelt: “Een amniotomie wordt alleen aanbevolen als een van de mogelijke interventies om de voortgang te bevorderen als de progressie minder is dan 1 cm/uur tijdens de actieve ontsluitingsfase.” Daarnaast ontstaat er een open verbinding tussen je kindje en de buitenwereld en daardoor is de kans op infecties groter.
Vliezen gebroken maar geen weeën
Het kan voorkomen dat je vliezen spontaan breken of gebroken worden door de verloskundige/gynaecoloog, maar dat de weeën uitblijven. Meestal komen de weeen binnen 24 uur vanzelf op gang als het gaat om spontaan gebroken vliezen. Lees meer over wat je kunt verwachten als je vliezen gebroken zijn maar je geen weeën krijgt.
Zelf vliezen breken
In mijn blog over vliezen breken stimuleren lees je mijn ervaring en hoe het uiteindelijk is gelukt.